HOFSTEDE "EIJK EN HOEF" MAARTENSDIJK: VAKANTIEHUIS EN BED & BREAKFAST

Het dorp Maartensdijk

Maartensdijk is een dorpje in de provincie Utrecht. Het maakt sinds 2001 samen met de plaatsen Bilthoven, Groenekan, Westbroek en Hollandsche Rading deel uit van de gemeente De Bilt. Maartensdijk is vanouds een agrarische gemeente. Het dorp kenmerkt zich door de historische lintbebouwing. In de vorige eeuw zijn echter verschillende nieuwbouwwijken toegevoegd. De Dorpsweg, vroeger genoemd "de Maartensdijk" vormt echter nog steeds de belangrijkste weg in het dorp. 

Naast een bakkerij, een supermarkt, een drogisterij en een Primera, beschikt het dorp over een exclusieve slagerij en een groentenwinkel annex traiteur met een klantenkring in de wijde regio. 


Bezienswaardigheden

Het dorpsbeeld wordt mede bepaald door de laat-gotische Dorpskerk. Deze is in gebruik bij de plaatselijke Hersteld hervormde gemeente. De kerk was oorspronkelijk gewijd aan St.-Maarten en zij bestaat uit een driezijdig gesloten koor (15de eeuw), een eenbeukig schip met smalle dwarskapellen of transeptarmen (16de eeuw) en een deels ingebouwde toren (circa 1500). De Dorpskerk ligt tegenover onze boerderij. Daarnaast heeft Maartensdijk een Protestantse gemeente die gebruik maakt van de Ontmoetingskerk en een Rooms Katholieke Kerk. 

Opvallend zijn ook de betonnen spoorbogen die zijn gebruikt op de spoorlijn tussen Groenekan en Hollandsche Rading. Deze zijn in de jaren dertig van de vorige eeuw geplaatst. Nergens anders in Nederland zijn deze nog in gebruik. 

Landgoed Eijkenstein ligt net buiten de bebouwde kom van Maartensdijk maar drukt al jaren een nadrukkelijk stempel op de omgeving. Ook de historische buitenplaats Rustenhove mag worden gezien! In het verleden was daarin het Barometermuseum van Bert Bolle ondergebracht. Helaas is dat een aantal jaren geleden gesloten. 

buitenplaats rustenhove


LANDGOED EIJKENSTEIN

voormalig gemeentehuis

oude dorpskerk

al jaren beeldbepalend

unieke spoorbogen

restaurants in de omgeving 

Zilt en Zoet is een restaurant dat bestaat sinds november 2005 en is gelegen aan de Dorpsweg 153 in Maartensdijk! Deze locatie maakt restaurant Zilt & Zoet de locatie voor u en uw gezelschap om optimaal van uw lunch of diner te genieten! Tevens kunt u bij restaurant Zilt & Zoet genieten van een menukaart dat met elk seizoen mee verandert tot wel zo’n zes keer per jaar! De gerechten welke geserveerd worden zijn Frans en Mediterraans georiënteerd. Zie ook: http://www.restaurantziltenzoet.nl